Jordanie en Syrie

Bouw een stad voor je vrouw

Vandaag Apamea bezocht en een aantal dode steden.

Apamea is een indrukwekkende romeinse stad met een 2 km lange hoofdbaan, die in die tijd volledig omzoomd moet geweest zijn met pilaren.Deze zijn er zeker voor meer dan 1 km gerestaureerd door een Belgisch team, ontzettend indrukwekkend. Je krijgt op die manier een zicht wat een indrukwekkende stad dit moet geweestzijn.

Grappig is ook dat de toenmaligeromeinse heerser die deze stad heeft laten bouwen iets goed te maken had. Hij heeft de stad dan maarde naam vanzijn vrouw gegeven (Afimeazoals de stad hier nog steeds gekend is),want hij had in Italie al een stad genoemd naarzijn moeder en zijn ega kon hiermee niet lachen. Kwestie van de kerk in het midden te houden.

Misschien een tip voor alle mannen in Belgenland die iets goedte maken hebben, bouw een huis (want een stad lijkt menet iets er over) ennoem het huisnaar je vrouw.

Nadien nog enkele dode steden gezocht, waarvan er een volledig is ingenomen door olijf- en wijngaarden. Ook hier hier had ik terug eenwaaaaaaaaaw gevoel, en ook de bedenking dat dit in die tijd een enorme rijke streek moetgeweestzijn om zulke rijkeen grote steden neer te poten.

Welzieje dat het hier een enorm vruchtbare streek is met een enorm landbouwpotentieel. Men heeft hier het geluk dat er voldoende water is en dat de irrigatiesystemen goed onderhouden worden. Het is echt een opluchting na het ohzo droge Jordanie om terug groen tezien, af en toe zelfs vijvers waarin vis gekweektwordt, en groen, groen, groen.Nooit gedacht dat jezo snelwater en planten zoumissen.

We hebben ook gehoord van de plaatselijke Frank de Boosere (Sabine mag hier nog niet op TV)datwe terugwat goedweer gaan krijgen. De afgelopen dagen was het toch maarwat koud met de 25 graden maar altijd stralend weer. Beetje bij beetjezal de temperatuur terug naar de 30 graden kruipen. Eindelijk terug normaalzomerse temperaturen.

Groetjes

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!